Szájsebészet

Foghúzás

Amennyiben a foga már nagymértékben károsodott, és már nincs lehetőségünk megmenteni fogát, úgy a fog eltávolítása mellett döntünk. Orvosaink nagyfokú precizitással végeznek szájsebészeti munkákat, így a fog eltávolítása közbeni trauma legtöbbször minimális, az utólagos gyógyulást és fájdalomat ezáltal a lehető legkisebb mértékre csökkentjük.

A bölcsességfogak előtörésük közben, után problémássá válhatnak. Sok esetben a bölcsességfog elhelyezkedése miatt nem tisztítható, a rágásban nem vesz részt, sőt rossz pozíciója sérüléseket is okhat a lágyrészeken. Akár már előtörésük során is a körülöttük lévő íny gyulladttá válhat. Amennyiben ilyen (nem elégségesen tisztítható, nem megfelelő pozíciójú) bölcsesség fog van jelen, azt még egészséges, nem szuvas, gyulladt állapotában érdemes eltávolítani, mert az el nem távolított és a fogsorba beilleszkedni nem tudó fogak rengeteg problémát okoznak a későbbiekben. Akár a mellettük lévő fogak épségét is veszélyeztethetik, előrehaladott esetben akár a mellettük lévő fogak eltávolítása is elkerülhetetlenné válhat. Bölcsességfogak eltávolítása előtt minden esetben röntgenfelvételt készítünk.

Minden fog eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik. Kérjük, hogy orvosaink utasításait a foghúzás után minden esetben tartsák be!

Műtéti foghúzás

A műtéti foghúzás akkor szükséges, amennyiben egyszerű, feltárás nélküli eljárással, a fog, vagy gyökér valamely oknál fogva nem távolítható el. Ilyen lehet a foggyökér mélyen fekvő, akár ínnyel, csonttal fedett helyzete, egy nagyon nagymértékben, a csontszint alá elszuvasodott fogmaradvány, vagy egyéb anatómai akadályok. Az eljárás során műtéti feltárás műtéti feltárást alkalmazunk, mely során hozzáférést biztosítunk az eltávolítandó képletekhez, ügyelve, hogy a lehető legkisebb műtéti terhelést okozzunk.

Bölcsességfog műtéti eltávolítása

Előfordul, hogy a bölcsességfogak előtörésük közben és/vagy az előtörésben való akadályozottsága miatt problémássá, körülöttük az íny gyulladttá válik (pericoronitis), sőt még a csontban is kialakulhatnak különböző kórképek (cysta, osteomyelitis). Ilyenkor akár a még az ínnyel, csonttal borított, egészséges bölcsességfogat is eltávolítjuk, megelőzve ezzel a később kialakuló elváltozásokat. Azokat a bölcsességfogakat, melyek már előtörtek, a fog, koronai része a szájüregben helyezkedik el, nagyobb műtét nélkül, csak szájsebészeti kézi eszközök (pl.: fogó) segítségével próbáljuk eltávolítani. Amennyiben a bölcsességfog koronája még ínnyel fedett, annak eltávolítását műtéti feltárásban végezzük. Bölcsességfogak eltávolítása előtt minden esetben röntgenfelvételt készítünk, így tájékozódunk az esetleges rendellenes gyökerekről, fontos anatómiai képletek elhelyezkedéséről. A műtét végén a műtéti sebet varrattal látjuk el, biztosítva ezzel gyors gyógyulását.

Műtéti eljárások során kérjük, hogy orvosaink utasításait minden esetben tartsák be!

Foghúzás utáni utasítások

Legfontosabb szabály, hogy foghúzás után a fog helyét ne szívogassák, ne öblögessenek, ne köpjenek! A foghúzás helyén keletkezett vérömleny szervül, és ez tud a későbbiekben vázat adni a csont gyógyulásának. Ha ez a véralvadék a szájüregben lévő szívó hatásra (szívogatás, öblögetés, köpés során keletkezik) elmozdul helyéről, szétesik és a húzás helye nem gyógyul megfelelően, begyulladhat és rövid időn belül rendkívül fájdalmassá, válhat.

Az érzéstelenítő injekció hatásának elmúltáig ne egyen semmit.

Továbbá cigarettázni, alkoholt fogyasztani ártalmas a gyógyulásnak, tejterméket (bármilyen élő kultúrát tartalmazó ételt), apró, magos ételeket se fogyasszanak.

A foghúzás estéjén a seb felszínéről a lepedéket óvatosan törölje le. A seb hámosodásáig csak ultrasoft (speciális, műtét után ajánlatos) fogkefével fogkrém használata nélkül óvatosan tisztítsa meg. A seb hámosodását követően, óvatosan tisztíthatja a sebet a megszokott módon. Használhat antibakteriális (klórhexidin) tartalmú szájvizeket (corsodyl, curasept). Ekkor is az öblögetés tilos, a szájvizet tartsa szájában 1-2 percig, majd a köpés szívóhatása nélkül, ”csurgassa” ki.

A jó szájhigiéne elengedhetetlen a megfelelő sebgyógyuláshoz.

Arcüreg zárás

Fogeltávolítás során sok esetben a felső rágó fogak gyökerei nagyon közel fekszenek az arcüreghez. Amikor fogak gyökerei és az arcüreg között nagyon vékony csont lemez, vagy csont nélküli arcüreg nyálkahártya választja el a fogmedret az arcüregtől, fogeltávolítást követően az arcüreg megnyílhat. Ilyenkor kommunikáció alakul ki az arcüreg és a száj között, amit minden esetben, a lehető leggyorsabban zárni kell, vagy ellenkező esetben súlyos arcüreg gyulladások alakulhatnak ki. Az arcüreg zárás során precíz lebenykészítéssel, varratokkal a seb teljesen zárva lesz.

Ha foghúzás során közel van a fogmederhez az arcüreg, de nem nyílik meg, vagy ha megnyílik és arcüreg zárást kell elvégezni, orrot fújni, tüsszenteni a következő két hétben tilos! (tüsszentési inger esetében a ”tüsszentés” nyitott szájjal, szájon keresztül történjen meg)

Gyökércsúcs rezekció

Ezt a beavatkozást olyan megfelelően gyökérkezelt fogakon végezzük, melyeknek a gyökércsúcs közelében gyulladás található a jó minőségű gyökérkezelés, gyökértömés ellenére. A gyökerek végének utolsó pár milliméterében nagyszámmal találhatóak szűk, fogorvosi eszközök számára átjárhatatlan, de a baktériumok számára könnyen benépesíthető csatornák. Sor kerülhet még rezekcióra, hibás gyökértömések korrigálása esetén, ha a gyökér vége anatómiai, vagy egyéb akadály miatt a gyökérkezelés folyamán nem hozzáférhető. Gyökércsúcson megjelenő, perzisztáló ciszták, gyulladások ellen a rezekció, más néven gyökércsúcs amputáció lehet a megoldás.

A helyi érzéstelenítést követően, a műtét során lebenykészítéssel, műtéti feltárásában hozzáférést biztosítunk a gyökécsúcs területéhez. Itt minden gyulladt, fertőzést fenntartó szövetet eltávolítunk, és a gyökér végéből levágunk, szükség esetén a gyökér végét különféle speciális anyaggal vonjuk be. Mint minden szájsebészeti feltárásos műtét során, a rezekció esetében is varratokkal látjuk el a műtéti területet a gyors és jó gyógyulás érdekében.

A műtétet követően, kérjük szigorúan tartsák be orvosaink utasításait!