Fogápolás a kisgyermekeknél


A kisgyermekek fogai eredendően jók. Ahhoz, hogy ez így maradjon, a szülő tudatos odafigyelése kell, ezt pedig nem lehet elég korán kezdeni. Nézzük, mikor mit tehetünk!

Várandóság idején

Már a terhesség alatt is sokat tehet az édesanya, hiszen a tejfogak fejlődése és az első nagyőrlő meszesedése ezidő alatt indul el. A helyes táplálkozás minden terhességi fázisban nagyon fontos. Kálciumban gazdag élelmiszereket, tejterméket, joghurtot, valamint olyan magvakat fogyasszon, mint a dió, mandula, mogyoró, valamint friss gyümölcsöt, zöldséget. Napi háromszori gondos szájápolással, és rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel pedig megelőzheti a szuvasodást.

Születés után

A csecsemő táplálása ideális esetben szoptatással történik, ami több szempontból is fontos. A szopás és a rágás során végzett izommunka segíti ugyanis az állkapocs, a rágóizmok és a fogak helyes kialakulását. Amennyiben a szoptatás valamilyen okból nem lehetséges, tápszeres táplálás esetén is sokat tehetünk a fogakért. Ügyeljünk arra, hogy kisebb méretű lyukon keresztül tudjon a csecsemő a cumis üvegből szívni, a cél ugyanis az, hogy a gyermek izommunkát végezzen. A tápszerhez ne adjunk cukrot, illetve üdítőitalt ne adjunk a babának, a gyümölcsleveket se cukrozzuk! Amint elindul a hozzátáplálás, térjünk át a cumisüvegről a pohárra és a kanál használatára! Mivel ebben a fázisban tudjuk a gyermek ízlését a legjobban befolyásolni, bánjunk óvatosan az édes ízekkel, nehogy túlságosan hozzászoktassuk a gyereket! 4-6 hónaposan már jönnek elő az első tejfogak. Először jellemzően az alsó metszőfogak, később a felső metszőfogak. A fogzási időszak alatt felerősödik a nyálképződés, ami teljesen természetes folyamat. Ilyenkor nyugodtan adjunk olyan speciális rücskös, gumis tárgyat, amit rágni (nem kiharapni!) tudnak a babák, mert az segíti a fogacskák előbújását, és csökkenti a fájdalmat! 7-8 hónapos korban már rágni valót is adhatunk a gyermek kezébe. A főzelékféléket ne turmixoljuk, hanem villával törjük át, a húst apró darabokra vágjuk fel, hogy mielőbb szokja a rágást. Ne sürgessük, hagyjuk alaposan megrágni az ételt, hogy a rágóizmok erősödjenek, és az emésztése is rendben legyen. 1 éves kor körül már jellemzően néhány fogacskája van egy gyereknek, de ne essünk kétségbe, az egyéni fejlődés nagyobb eltéréseket is mutathat. 1-1,5 éves kortól már nagyobb, darabos ételeket is adhatunk nekik. Továbbra is nagyon fontos, hogy ne cukrozzuk az ételeket és az italokat! Főleg a gyermek állandó keze ügyében lévő édes italok károsak, hiszen az folyamatosan érintkezik a gyerek fogával. A fogápolást nem lehet elég korán kezdeni, hogy szokássá váljon. Főleg az esti, utolsó étkezés utáni tisztítás nagyon fontos. Már csecsemőkorban érdemes az íny rendszeres tisztítását elkezdeni egy vattapálcával, vagy géz darabbal. A 2-3. életév között a tejfogazat teljessé válik, azaz kijön 20 fogacska. Ideális eseten minden étkezés után fogat kellene mosni, de az esti, lefekvés előtti fogmosás semmi esetre nem maradjon el! A fogkefe feje legyen kicsi, a műanyag sörték pedig minél puhábbak! Kezdetben fogkrém nélkül mutassuk meg gyermekünknek, hogyan kell csinálni! Ha már tud öblíteni, akkor térjünk át a fogkrém használatra! A rágófelszínt előre-hátra mozgatással mossuk, a külső felszínt zárt állapotban, körkörös mozdulatokkal! Mindig legyünk türelmesek a gyerekkel, hagyjuk játszani a fogkefével, ha szeretne, de a legfontosabb, hogy minden esetben járjunk elől jó példával!

Cumizás

Az izmoknak elég a 10-15 perc étkezési célú cumizás. Ha azonban a gyerek igényli, adhatunk neki nyugtató cumit. Nagyon fontos, hogy a fogszuvasodásért felelős streptococcus mutans a felnőttek szájából kerül át a legkönnyebben a gyermek szájába, ezért a gyermek cumiját vagy kanalát ne vegyük a szánkba! Folyamatosan szoktassuk a gyermeket a fogorvoshoz! Az első látogatás még panaszmentesen, egy éves kor körül történjen, amikor megfelelő szakember látja a gyermeket, és tanáccsal látja el a szülőt. Később is bátran vigyük magunkkal a gyermeket olyankor, amikor nem kerül sor kezelésre. A szoktatást segítheti, ha alkalmanként csupán ránéz az orvos a fogaira, akár akkor, amikor a szülőt kíséri el a gyermek. Hagyjuk bármennyit kérdezni, a rendelőben körülnézni, még ha ez hosszabb időt is vesz igénybe, hogy kedvező benyomás alakuljon ki benne! Fontos, hogy gyermekfog-szakorvos lássa a gyermeket, mert a tejfogak fejlődése, felépítése és funkciója eltér a maradó fogaktól. Gyermekek esetében is javasoljuk a félévenkénti ellenőrzést, mivel a tejfogak gyorsan szuvasodhatnak.