Esztétikai fogászat


Az esztétikai fogászat célja a fogak, a rágó apparátus szépségének, egészséges szimmetriájának visszaadása, vagy létrehozása. A szép mosoly létrehozásához számos út vezet: lehet az apró szépséghibák javításáról szó, lehet egy esztétikus tömés, héj, vagy korona készítésére szükség, vagy akár a teljes fogazat pótlása implantátumok segítségével, a tökéletes mosoly létrehozásáért.

Az enyhe hibákat, elszíneződéseket el lehet távolítani fogkő eltávolítás, polírozás segítségével.

Amennyiben a fogak színe még így sem elég világos, a fogakat lehet fehéríteni.

Fogfehérítés

A mai modern világban a hétköznapi embereknek ugyanolyan fontos a szép mosoly és ápolt megjelenés mind a média közszereplőinek. Ebben segít az elszíneződött fogak eredeti színének helyreállítása, vagy az eredetinél is világosabb árnyalat elérése.

A fogak színét, -az eredetit és az elszíneződöttet is – szabad szemmel nem látható pigment részecskék okozzák, melyek a fogzománc és az alatta lévő dentin anyagába ivódtak bele.

A fogakhoz tapadó lepedék és fogkő olyan gyakran okoz elszíneződést a fogfelszínen, hogy a fehérítési folyamat első lépéseként mindenképpen helyes szájhigiénikusunkhoz fordulni fogkő eltávolításért és polírozásért. Sok esetben már ez a művelet is elég ahhoz, hogy elfogadható fehérségűek legyenek fogaink.

A fogszövetek mélyebb rétegeit is érintő elszíneződések esetén, oxidáción alapuló fehérítőrendszereket alkalmazunk, melyek fő alapanyaga a hidrogén-peroxid, vagy a karbamid-peroxid.

A fogfehérítés két fő csoportra osztható a kezelés helyszínétől függően. Lehet otthoni vagy rendelői a fehérítés.

Az otthoni fehérítés során a fogakról vett lenyomat alapján a fogtechnikus átlátszó műanyag sínt készít, amibe a beteg a fogorvos utasítása alapján behelyezi a fehérítő anyagot.

Rendelői fogfehérítés a felszíni elszíneződések, lerakódások eltávolításával kezdődik. Ez után szájterpesz kerül behelyezésre, és a fogak-íny találkozásához egy speciális fényre kötő műanyagot helyezünk fel. Ezekre azért van szükség, hogy a fogfehérítő anyag ne érintkezzen a fogon kívül mással. Amint az izolálás megfelelően fel lett helyezve, a fogfehérítő anyagot rétegzünk fel a fogakra. A fehérítő anyag fényérzékeny, erős megvilágításra aktivizálódik a hatóanyag. A megvilágítást LED lámpával végezzük 20 percen keresztül. Ezután a fogfehérítő anyagot megújítjuk és még egy 20 perces megvilágítás történik. A beavatkozás végén lemossuk a fogakat, eltávolítjuk az izolálást.

A fogfehérítés során használt anyag, maró természetű. A megvilágítás során aktív oxigén szabadul fel, ami a fogban rejlő színanyagokat eloxidálja, ezáltal fehérít. Az eljárás megfelelő használata, valamint nem túl gyakori ismétlése esetén a fog, fogszövet nem károsodik. Fehérítés nem fájdalmas, de enyhe érzékenység, apró nyilallgatások jelentkezhetnek a kezelés alatt, és az azt követő pár napban. Emiatt a fehérítést követő 1-2 napban érdemes kerülni a hideg, vagy savas ételek-italok fogyasztását.

Fontos, hogy a fogfehérítést követő 1-2 hétben semmilyen színező anyagot ne fogyasszon, ellenkező esetben a fogak vissza tudnak sötétedni. Ilyen színező anyagok például a kávé, vörösbor, cékla, erdei gyümölcsök, szója, curry, de elszíneződést okoz a dohányzás is!

Héj

A héjak elkészítése során a fogak külső, látható felszínére kerül egy vékony, de az esztétika biztosításához szükséges vastagságú anyag, amely a fogak kívánt formáját, színét, szépségét biztosítani fogja.

A kívánt végeredmény alapján megtervezzük, hogy lehet az esztétikai hibákat korrigálni héjpótlás segítségével. Ehhez akár mosolytervezés, sőt a szájban, fogakra felhelyezett műanyag segítségével próbát is készíthetünk. Ezáltal megbizonyosodhatunk még bármilyen beavatkozás előtt, hogy a készíteni kívánt héj (vagy egyéb pótlás) a lehető legszebb legyen.

Héj készítése során általában a csiszolni kell a fogak elülső felszínéből.

A héj készülhet egy speciális kerámiaszemcsékkel ellátott tömőanyagból, a fogorvos által a rendelőben a fogakra felrétegezve. Ezt nevezzük direkt héjnak.

A másik lehetőség, amikor az előkészített fogról lenyomatot veszünk, ezt a fogtechnikushoz eljuttatjuk, és a laborban készítik el kerámiából a héjat, majd ezt a foghoz ragasztóanyaggal rögzítjük. Ezt nevezzük indirekt héjnak.