A helyes fogmosási technika

 

A helyes fogmosási technika

Több fogmosási technika létezik, a legjobb, ha egyeztetünk a fogorvosunkkal, hogy fogaink és ínyünk állapotának függvényében melyik megoldás a leghatékonyabb számunkra.
Ha a fogkefét 45 fokos szögben tartjuk, körkörös mozdulatokkal óvatosan dörzsöljük a fogak külső és belső oldalát, illetve a rágófelületet, nagyot nem hibázhatunk. Ne szorítsuk össze a fogunkat, és a felső, alsó fogsort külön-külön is dörzsöljük végig! Az oda-vissza történő erős mozdulatok hatására azonban a fogíny visszahúzódhat, nyaki kopás keletkezhet, ami érzékennyé válik, így azt kerüljük!
A fogkefe feje legyen kicsi (1,5-2,5 cm), hogy a hátsó fogakat is könnyedén elérjük vele. A nyél legyen hosszú és könnyed fogású, a sörték puhák, mert ha túl durva vagy erős, az lekoptathatja a fogakat. A többféle hosszúságú és állású sörték hatékonyabban tudják a fogakat tisztítani, de közöttük ne legyen gumiszalag, mert az bánthatja a fog felületét.
A fogmosás tartson 2-3 percig, különösen lefekvés előtt. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindig megvan a szükséges idő, de a tapasztalat nem ezt mutatja, úgyhogy akár egy stopper órát is beállíthatunk, amíg a helyes fogmosás szokásunkká nem válik.
Apróság, de hölgyek számára fontos lehet! Annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki ráncok az arcunkon, fogmosás közben ne grimaszoljunk, ne vicsorogjunk, hanem kereken tartsuk nyitva a szánkat.
És nem utolsó sorban, figyeljünk a vízhasználatra! Fogmosás közben sose folyassuk feleslegesen a vizet, használjunk inkább egy fogmosó poharat!